את הצילום הזה מצאתי כששוטטתי באתר פיקיוויקי ישראל (מאגר תמונות שיתופי לשימוש חופשי).
צילם אותו זאב שטיין מרחפן.
הוא מראה את עכו העתיקה מכיוון דרום ואפשר לראות בצילום כמעט לגמרי את אחד ממסלולי הסיור שאני מקיימת יחד עם אסתי, בעלת הגלריה המקסימה Naomeh. הסיור הזה מתקיים במסגרת מיזם מיוחד "כשהסמטאות מן העבר פוגשות את האומנות בהווה בעכו העתיקה". אחת לחודש, אנחנו נפגשים בגלריה ומקיימים ביחד סיור למיזמים המיוחדים והחדשים בעיר, נפגשים עם תושבי עכו הצבעוניים ומכירות את פינות החמד שבעיר.
אנשים רבים מתבלבלים וחושבים שהלגונה שנראית בצד המערבי של העיר (בחלק השמאלי של הצילום) הוא חלק מהנמל העתיק של עכו. זה ממש לא נכון! בדיוק במקום הזה עמד עד שנת 1291 ארמון של אבירים צלבניים חברי המסדר ה- טֶמפּלָרִי. שמו הרישמי של המסדר הזה הוא מסדר אבירי היכל שלמה או בשמם הרשמי האבירים העניים של ישו ומקדש שלמה.
המסדר נוסד בשנת 1118 ופעל בתקופת מסעי הצלב. תפקידו הרשמי היה להגן על הממלכה הצלבנית בארץ הקודש, ועל הצליינים שהגיעו לארץ בכדי לבקר במקומות הקדושים בממלכת ירושלים. הכוח הצבאי של המסדר כלל מאות חיילים ועשרות אבירים. לצד תפקידיו הצבאיים הייתה למסדר רשת סניפים ענפה באירופה שעזרה לצליינים ולאנשים אחרים להעביר כסף בבטחה ממקום אחד למשנהו.
עיון במפת עכו הסכמתית שהוכנה בימיי הביניים, מראה שבעכו העתיקה למסדר היה רובע ובמרכזו ארמון.
המפה הזאת מצורפת כאן. סימנתי עליה את הרובע של הטמפלרים. אפשר לראות בה את הארמון שלהם. מספרים שבכניסה לארמון עמדו אריות מצופות זהב. הארמון היה הנקודה האחרונה שממנו התפנו הצלבנים, כשהממלוכים כבשו את עכו בשנת 1291
לימים, כשדאהר אל-עומר בנה את עכו מחדש באמצע המאה ה- 18, הוא פירק את שרידי הארמון והשתמש באבנים שלה כדי לבנות את המבנים העות'מאנים ואפילו את החומה. וכך חדר הים אל המקום שבו עמד פעם הצתודה הצלבנית ונוצרה הלגונה המרשימה בין חלקי החומה הימית.
על תולדותיה של עכו עכו, על החומות של העיר ועל נושאים רבים נוספים תוכלו ללמוד דרך מאגר המידע שהכנתי על העיר עכו.
בטח שמתם לב שמעל הלגונה יש מגדלור:
המגדלור נבנה בשנת 1912 על ידי חברה צרפתית.
גובהו של המגדל מעל פני הים הוא כ-16 מטרים ומאפיינים אותו שני הבזקי אור מדי 7 שניות הנראים למרחק של כ-12 מייל. על תעלומת המגדלור תוכלו לקרוא בכתבה מעניינת שהופיע בעיתון "דבר" בשנת 2020.
לא ניתן להיכנס ולבקר במגדלור, וכרגע גם עובדים על השימור של החומה, אבל אני מאד ממליצה על ביקור במסעדה של ערין אבו חמיד (המוכר גם כחומוס הכחול). למסעדה היא קראה על שם אבא שלה "עבד אל-חמיד" שהיה בעל המסעדה שהיה שם לפני שנים רבות ושבו היא ממש גדלה. ערין המקסימה מבשלת את המתכונים המסורתיים של המשפחה ומספרת את סיפורה בחן.
לא תאמינו, אבל יש בעכו עוד שריד של מגדלור.
אי הזבובים בעכו גם הוא שריד של מגדל שעמד בפתח הכניסה לנמל הצלבני.
שמו של המגדל ניתן לו על ידי הצלבנים, אשר טעו לחשוב את עכו לעקרון הפלישתית ואת המבנה המבוצר למקדשו של האל בעל הזבוב...
התושבים הרבים המקומיים מכנים את המגדל "אל מנארה".
המגדל שיושב על אי קטן בתוך הים נתון לבלייה והרס באופן קבוע, שכן גלי הים שמתנפצים עליו מזיקים לאבני הבנייה העתיקים. לפני כמה שנים התמוטט קיר לתוך הים ולא ניתן היה להצילו. הקיר שהתמוטט מצוי הים מתחת למים ותוכלו לראות אותו רק בצלילה או בתמונות של כתבות שעשו על מגדל הזבובים. אגב, אחד ממפקחי העתיקות בתקופת המנדט P.L.O Guy שהיה שחיין וספורטאי חובב, היה מגיע לימיי פיקוח בעכו ובין היתר היה שוחה לאי הזבובים כדי לדווח על מצב השרידים...
והשריד הנראה היטב מהנמל הפיזני בעכו או כשהולכים על החומה הדרומית, איננו מגדלור. זהו שריד של החומה שהקיפה את הנמל התקופה הצלבנית, עד שעכו חרבה בשנת 1291. אמנם היתה חומת יבשה שהקיפה את כל העיר, אבל בתקופה הזאת, העיר לא היתה מוקפת כלל בחומה ימית והגנו עם החומה רק על הנמל. מן החומה שהקיפה את הנמל נותר השריד הזה ועוד שרידים שאותם אפשר לראות בצלילות תת ימיות.
לפני מספר שנים החומה היתה נתונה בסכנת התמוטטות בשל גלי הים "שאכלו" אותה. פעולות השימור שביצעו אז כללו בין היתר הנחת סלעי ענק מסביב לשריד כדי להרחיק את הגלים החזקים מבסיס החומה. את ה"חור" בבסיס סגרו וציפו את יתר אבני הבנייה המקוריים באבנים חדשות שמגנות על השריד העתיק. בתמונות שלמטה אפשר לראות את המצב של החומה לפני שהתחילו את עבודות השימור, את הפיגום שבנו מסביב לשריד כשעבדו עליו ואת השריד בסיום העבודות.
המפגש של החיים בצד הים ועם הים, מזמנים כל כך הרבה סיפורים מעניינים....
אני כמובן מזמנת אתכם לבוא איתי בהזמנה מיוחדת.
על מערכת הביצורים בעכו, תוכלו לקרוא במאגר המידע שפתחתי על עכו.
Comentarios