top of page
חיפוש
shelleypeleg

חמור מעורר מחשבה בחפירות הארכיאולוגיות שבאתר יבנה!

כולם זוכרים בוודאי את הגתות המרהיבות שנתגלו בחפירות הארכיאולוגיות ביבנה לפני כשנה במסגרת חפירות ההצלה שמתקיימות במקום לטובת הרחבת העיר. סיפרו אז שזהו מפעל יין מן התקופה הביזנטית (מלפני כ- 1500 שנה) ושהוא הגדול ביותר מסוגו שנתגלה עד היום. רגע לפני שכיסו את המתקנים לקראת השימור שלהם, אפשרו לציבור לבוא ולהתרשם מן המתקנים הללו:

בינתיים, החפירה ביבנה נמשכת בכדי לפנות את כל השטח הזה לבנייה.

ביקרתי שם לפני זמן קצר, ובין היתר ראיתי את שלדי החמורים (או אולי הם סוסים) שזכו לקבורה מסודרת לפני יותר מ- 5000 שנה (תקופת הברונזה התיכונה).


זאת לא הפעם הראשונה שאני נתקלת בקבורה מסודרת של חמורים.

גם בתל צפית (היא גת הפלישתית) בחפירות שערך פרופסור אהרון מאיר מאוניברסיטת בר אילן, גילו קבורה של 7 חמורים מתחת לרצפות הבתים (בשכבה שמתוארכת לתקופת הברונזה הקדומה, כלומר באלף השלישי לפני הספירה). על התגלית הזאת אפשר לקרוא בכתב העת קדמוניות 154 משנת 2017. החוקרים מתל צפית טענו שמכיוון שהחמור הוא בעל חיים שהיה כל כך משמעותי בחיי המסחר, הם שימשו בו גם בטקסים הפולחניים.

כאן למטה, תוכלו להתרשם מהאתר המקסים הזה כאן וגם ממיקומו (בקרבת צומת מסמיה וקרוב מאד לכפר מנחם):


2 קבורות נוספות של חמורים נתגלו בחפירות תל עזקה, שנערכות מאז 2011 בניהולם של פרופסור יובל גדות ופרופסור עודד ליפשיץ מטעם אוניברסיטת תל אביב. לפי הבדיקות בעזקה, החומרים היו צעירים מאד, ככל הנראה בני 9-12 חודשים! שני החמורים היו מונחים על גבם, כשראשם מוטה כלפי אחור. לדעת החופרים, אופן הקבורה והעבודה שבשרם לא נאכל, מעיד על כך שבעליהם היו ממעמד חברתי גבוה במיוחד ועצם הקבורה היה אמצעי להפגין את מעמדם.

כאן אפשר לראות שרטוט של קבורת החמורים מתל עזקה, כפי שפרסמו לידר ספיר-חן, יובל גדות ועודד ליפשיץ בכתב העת: The Wide Lense in Archaeology בשנת 2017


בכנס שקיימה רשות העתיקות יחד עם אוניברסיטת תל אביב באוקטובר השנה, הציגו החופרים שלד של אחד החומרים שנתגלה ביבנה והוא היה בתוך כבשן שיצא משימוש. הארכיאולוגים מרשות העתיקות (דניאל ורגה ופבלו בצר) ומאוניברסיטת בן גוריון (גונר להימן, רויטל גולדינג-מאיר ובת-עמי נוימאיר-פוטשניק) שמנהלים את החפירה ביבנה, טענו שזוהי הפעם הראשונה שנמצא חמור בכבשן! נראה, אם כן, שלכבשנים אלו היה ערך גבוה בעיני הציבור בתקופה ההיא, ולכן קברו בתוכו חיה קדושה, לאות הערכה והוקרה.


איך שלא תסתכלו על זה, בכל המקרים הללו החמורים מעוררים מחשבה...





33 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page