top of page
חיפוש
shelleypeleg

איך הכינו? או במילים אחרות מה זה ארכיאולוגיה ניסויית?

איך יצרו את כלי האבן של האדם הקדמון?

איך הפיקו נחושת לפני 5000 שנה?

איך יצרו את כלי הזכוכית השקופים בתקופה הרומית?

בשאלות הללו ובעוד שאלות רבות עוסקים בענף חדש שהולך ומתפתח והוא מכונה "ארכיאולוגיה ניסויית". תחום מחקר המנסה לבדוק ולהבין טכנולוגיות עתיקות ושיטות ייצור כמו ייצור קרמיקה, סיתות צור, גילוף עצמות, עיבוד מתכת וניפוח זכוכית. באמצעות ניסיונות מדעיים מובנים, ארכיאולוגים מקבלים תובנות חשובות לגבי האופן שבו אנשים יצרו והשתמשו במגוון פריטים בעבר. זה, בתורו, פותח צוהר למסורות הטכניות של חברות עתיקות המשקפות התנהגויות וארגון חברתיים, כלכליים ותרבותיים.

יותר ויותר מוזיאונים ומוסדות שונים עורכים ימי פעילות שמראים ומציגים את התובנות על שיטות הייצור העתיקים. כאן, למשל, אפשר לראות פעילות שמתקיימת בבית ילין שליד מוצא.

סדרת הדגמות קבועה של הפורום לארכיאולוגיה ניסויית מתקיימת במוזיאון למורשת החשמונאים שבעיר מודיעין:

ורק לאחרונה התקיים אירוע לשחזור חיי היום בתקופות הפרהיסטוריות במוזיאון התרבות הירמוכית שבשער הגולן:

במרכז אדם ומלואו שבמוזיאון ארץ ישראל, יש תערוכת קבע בשם "אדם ועמלו". המרכז מציג את התרבות החומרית חקלאות, מלאכות ועבודות הבית. התערוכה מבוססת על האטלס שכתב פרופסור שמואל אביצור שמתאר את אורח חיים המסורתי.


תערוכת אדם ועמלו במוזיאון ארץ ישראל

יש מוזיאון דומה בעכו בשם "אוצרות בחומה - מרכז לאתנוגרפיה ופולקלור של עכו והגליל" הוא, מציג את תרבות חומרית בארץ ישראל מסוף המאה ה-19 ועד שנות השבעים של המאה ה-20. התצוגה כוללת רהיטים, בגדים, כלי אוכל ובישול, מלאכות יד וכלי עבודה מסורתיים, בעיקר מעכו ומהגליל, תוך שימת דגש על המנהגים והמסורת של בני הדתות והעדות השונות.


רבים יודעים שיש לי עניין רב בהכרות עם מלאכות יד מסורתיות, גם בגלל התרומה שלהם להבנת הממצאים הארכיאולוגים וגם בגלל שהמלאכות הללו מחזיקות ערכי תרבות מסורתיים של קהילות וחברות. למשל, הדגמים שקולעים בטבקות (מגשי הקש חיטה) מספרים על אמונות והעיסוקים של קהילות ערביות שונות. כאן אפשר לראות כמה תמונות שצילמתי בסדנת העבודה של ידידי מוחמד זיתון בכפר נחף, עליו אכתוב בהזדמנות אחרת.

"הכוהנת הגדולה" של משמרי המלאכות המסורתיות ואולי אפילו היא היתה מבין הראשונים שעסקו בארכיאולוגיה ניסויית היא ללא ספק יונית קריסטל.

מתוך ההבנה שמלאכות הללו משקפות את התרבות החמרית של הארץ, וההעלמות שלהן נעלם גם הידע התרבותי הגלום בהן, יונית חוקרת מלאכות יד המסורתיות, דרך תהליך מעמיק לאיתור בעלי מקצוע (מבוגרים וצעירים) שעדיין עוסקים במגוון מלאכות בשיטות מסורתיות. במפגשים ארוכים שאותם קיימה איתם הכירה לעומק את סיפורי הקהילות השונות, הזיכרונות הקולקטיביים והידע התרבותי שטמונות במלאכות הללו. דרך לימוד מעמיק של שיטות הייצור באמצעות התנסויות של ממש הצילה את המידע על תהליך היצירה מסכנת הכחדה.

בין המלאכות נכללות כאלה שהלימוד שלהן קל וקצר (כגון מלאכת קליעת הסלים). בספרה, החשוב היא מספרת איך המחקרים שלה, וההתנסויות שלה תרמו להבנת תהליך הייצור של מחצלות וסלים בני אלפי שנים שנתגלו במדבר יהודה, מקורות החומרים שמהם המוצרים הללו יוצרו ואולי אולי אפילו מי היו האנשים שהכינו אותם. לכל מי שמתעניין, אני ממש ממליצה לקרוא בספר הזה:

ומה הלכה למעשה על ארכיאולוגיה ניסויית?

הייתי מעורבת בחפירות שהחלו בתל עכו לפני כ- 13 שנה. לא מפתיע, שכשמצאו במהלך החפירות סגסוגות של ברזל, הארכיאולוגית של המשלחת פרופסור אן קילברו מאוניברסיטת פנסילבניה ביקשה את עזרתי באיתור מומחים לנפחות ברזל מסורתית בארץ.

ערימות של סגסוגות ברזל נמצאו במהלך החפירות במקום הגבוה שבראש התל. סגסוגת ברזל הם הנתזים שמתפצלים מן הברזל כשמכים עליו במהלך הייצור. הסגסוגת נמצאה בתוך האדמה בראש התל במקום שבו דווקא ציפו למצוא את הארמון מן התקופה המקראית. את הסגסוגת הצליחו להפריד מן האדמה במעבדה באמצעות מגנטים.

בתחילה, לא הובן מדוע במקום הזה דווקא נמצאה הסגסוגת, ואז התברר כי אין שם ארמון, כי אם מרכז תעשייתי לייצור חפצי ברזל...

בהמשך, ביקשה פרופסור קילברו להבין כיצד ייצרו את הברזל? באיזה אופן חיממו את הברזל? ומה הכינו?. הפתרון היה בסדרה של ניסויים באמצעות נפחי ברזל שהבאתי לתל. הנפחים הללו שעובדים בשיטות מסורתיות התכנסו בתל וערכו כמה ניסיונות ליד פסל נפוליאון.


כך, ניתן היה להבין שאת הברזל חיממו בגומחות קטנות שחפרו לתוך האדמה, מה היה מקורו ומה הכינו.

את הסיפור הזה על המפעל לייצור כלי מתכת, אני מספרת לעיתים בסיורים שאני עושה על תל עכו.

הרבה פעמים הסיור לתל עכו, קשור למסע המלחמה של נפוליאון למזרח. הרי יש לא מעט אנשים (כולל הרשויות) שמכנים את תל עכו, תל נפוליאון. אבל זה ממש טעות, שהרי נפוליאון לא באמת הגיע לתל.

תוכלו ללמוד על המסע הזה דרך הערכה על נפוליאון בעכו, במסגרת מאגר המידע שהכנתי.


2 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page